L'HOME AVORRIT

Història d'un home avorrit

per Manel Alonso


Després de dinar, Maria desparà la taula i se’n va anar corrents, com cada dia, al treball. Bartomeu la va mirar amb una barreja d’enveja i desig. Enveja perquè feia anys que ell no tenia en què ocupar les hores, ja que una malaltia congènita se li havia despertat en l’espatla i això havia dut que el metge li donara la baixa permanent. Bona part del dia feia mots encreuats, l’altra navegava per internet o mirava la televisió. De tant en tant li venien unes ganes terribles de fer alguna cosa i baixava al petit taller que tenia al garatge de casa i iniciava qualsevol tasca que el submergia en una activitat frenètica. Així mantenia a ratlla el desig, perquè feia més de quinze dies que no havien tingut cap encontre sexual. Ella sempre tornava del treball cansada i sovint després de sopar es quedava adormida en el sofà davant del televisor.
Bartomeu es va seure a la sala d’estar i agafà un quadern de mots encreuats. Poc després el deixà sobre la taula. No podia concentrar-se. Quan ella deixava passar tants dies sense reclamar-lo en el llit sentia que li creixia una certa animadversió contra seu, un sentiment proper a l’odi que desapareixia al primer bes que ella li donava.
S’alçà i pujà al terrat, «l’estiu enguany s’ha avançat», pensà en veure la intensitat amb la qual lluïa el sol. S’acostà a la barana que donava al carrer i s’encengué una cigarreta. Hi pegà una calada fonda i després, amb la parsimònia del fumador veterà, expulsà el fum. Li agradava passar llargues estones mirant els terrats i les teulades del poble, tot endevinant per on devien anar els carrers. Veié passar per davant de sa casa una veïna i a través del seu escot li va veure el regueró i el naixement dels pits. Somrigué picardiós. Era un home famolenc i qualsevol àpat li feia salivera. Repassant amb la mirada els terrats, es va adonar per casualitat que en el d’enfront algú prenia el sol en una gandula. El terrat estava ple de tendals que impossibilitaven una bona visió, però des del punt exacte on ell era es veia perfectament l’hamaca. Sabia de qui es tractava, vivia molts anys en aquell veïnat. De nou va veure moviment en la gandula. La mà de la veïna buscava una bata que hi havia en terra. S’incorporà i cobrí el seu cos totalment nu. Bartomeu, sorprès i impressionat per l’escena, s’amagà com un lladre i quasi reptant pel sòl del terrat s’adreçà cap a l’escala. En arribar a la sala d’estar notà que tenia alterada la respiració i el ritme cardíac. Intentà calmar-se i, de pas, si això podia ser, oblidar l’escena.
L’endemà a primera hora del matí, quan tornava de comprar el pa del forn, trobà la veïna que agranava la porta del carrer. Bartomeu, una mica cohibit, li va fer una tímida salutació i ella li la va tornar acompanyada d’un somriure. En entrar a casa Maria, així que li va descobrir l’expressió en la cara, li preguntà: «D’on véns tan content?». Bartomeu, contrariat, li va replicar: «Del forn, d’on vols que vinga?».
Després de dinar i restar sol, Bartomeu va sentir una gran necessitat de pujar al terrat. Intentà reprimir-se, però de poc li va servir. Buscà el lloc exacte des d’on el dia anterior havia tingut la seua talaia i s’encengué una cigarreta. Se sentia com un caçador que, pacient i ocult, espera amb l’escopeta carregada la seua presa. Passà un llarg quart d’hora i a la fi es tornà a produir l’escena del dia anterior, la mà que buscava la bata, la veïna que s’incorporava, la seua espatla, la seua gropa i les seues cuixes nues. Intentà amb totes les seues forces aguantar el tipus, el ritme cardíac se li accelerava a gran velocitat i, just quan pensava que el cor li anava a esclatar sota el pit, ella es cobrí amb la bata i desaparegué. Bartomeu va sentir una certa inflor sota la tela dels calçotets.
A la nit, mentre la dona es despullava a l’habitació just abans de posar-se el camisó i gitar-se a dormir, Bartomeu l’observà detingudament i no pogué deixar de comparar-les.
Les dues eren de la mateixa edat, les dues havien estat mares i, encara que mantenien altura i pes semblants, ni el color de la pell ni la constitució del cos eren iguals. Després de pegar moltes voltes en el llit, alhora que li pegava voltes a la qüestió, va decidir d’una manera clara i contundent que totes dues eren dones madures que a la seua manera mantenien un gran atractiu sexual.
Bartomeu se sentia un home amb sort aquells dies, encara que fóra un caçador al qual li costava descarregar la seua estimada escopeta.
L’endemà a la mateixa hora tornà a pujar al terrat a gaudir de la repetició de l’escena. Però just quan la veïna es va alçar se li caigué de les mans la bata, i aleshores s’ajupí a recollir-la tot mostrant-li una panoràmica nova del seu cos. L’escena va durar uns pocs segons, uns segons que Bartomeu hauria volgut que duraren hores encara que el seu cor no ho haguera resistit. La veïna desaparegué del terrat i Bartomeu, quan es va recuperar de la impressió, es va sorprendre amb la boca encara oberta de bat a bat.
A la nit, fogós, intentà fer l’amor amb Maria, però aquesta, cansada com sempre, li va demanar que esperara al cap de setmana. Bartomeu hi accedí, «mala sort», es va dir. Però la mala fortuna per a ell no havia acabat, ja que l’endemà trencà l’alba plovent i així s’estigué quasi una setmana.
Durant les seues llargues hores de soledat pensava en com li agradaven els dies assolellats, sobretot des que havia descobert que la veïna prenia el sol nua al terrat. Pensava en el seu nu i, sobretot, en la darrera imatge que li havia oferit, i es queixava que no li ho havia pogut veure bé per la distància.
Una vesprada d’aquella setmana plujosa Maria, que havia incomplit una vegada més la seua promesa, li va demanar d’anar junts a un hipermercat. Dins de la gran superfície Bartomeu es va interessar per uns binocles. «Per a què vols tu uns binocles?». «Per a què els vaig a voler, doncs per a mirar pardalets». «Pardalets?». «Sí, l’amic Ximo Galarza, l’ornitòleg, m’ha dit que han niat en el nostre barri alguns esparvers i l’han convertit en el seu xicotet vedat de caça. Així deixaré de mirar tant la tele». Es comprà els binocles i esperà pacient que tornara a lluir el sol.
Al terrat i utilitzant unes andròmines com a camuflatge, esperà com un depredador la seua presa. L’escena es repetí, la mà que agafava la bata, la veïna que s’incorporava nua, mentre ell li recorria des de darrere els binocles les seues espatles, la seua ronyonada, saltant de lunar en lunar, de piga en piga, gaudint de la sinuositat de la seua gropa, de les natges i d’aquell magnífic canal del seu cul per on haguera volgut navegar. Bartomeu, sense adonar-se’n, s’incorporava tot eixint-se de l’espai de camuflatge. Sentia que la inflor sota els calçotets era plena de pujança. De colp i volta li caigué la bata de les mans a la veïna i s’ajupí. Bartomeu ajustà els binocles i va gaudir dels fruits de la veïna. El tenia com si el tinguera a un pas del nas, quasi que el podia olorar, traient la punta de la llengua sentia que podria assaborir-lo, si allargava la mà el podria acariciar... Se sentia tan feliç que no s’adonà que tenia més de mig cos fora de la barana del terrat, un lleuger moviment el podria desequilibrar i fer caure. Ella es va alçar i just abans de posar-se la bata es va girar mostrant els seus pits, el seu ventre, el seu pubis i el seu somriure. Bartomeu caigué des del terrat sobre el capot del seu propi cotxe. El colp no fou molt greu, gràcies a Déu.